Yük Takip Sistemi Destinasyonlarimiz Tanıtım Filmimiz Kataloğumuz
Hemen Teklif Al Taşıyıcı Ol

Parsiyel Yük Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Parsiyel taşımacılık, genel olarak havayolu, denizyolu ve karayolu taşımacılığında tercih edilen bir nakliyat şeklidir. İngilizce’de LCL yani ‘’Less Container Load’’ ismi ile bilinen bu yöntem, dilimizde ‘’Parsiyel Konteyner yükü’’ olarak kullanılır. Bu yöntemi kullanmak isteyen kişilerin öncelikle parsiyel taşımacılık nedir? sorusunun cevabını bilmesi gerekir. Bu taşımacılık türü, yüklerin bir konteyneri tamamen dolduramadığı durumlarda kullanılır. FCL, yani tam konteyner yükü taşımacılığın karşıtı olarak bilinen parsiyel taşımacılık sisteminde, konteyner içerisindeki yükler birden fazla alıcıya sahiptir. Konteynerin yeteri kadar dolmaması halinde, farklı şirketlerin yükleri de eklenerek taşıma işlemi gerçekleştirilir. Bu şekilde, birden fazla alıcıya sahip yüklerin parsel hesabına göre maliyet ayrımı yapılır. Transmap, anlaşmalı acenteleri ile birlikte yükleri müşterilerden teslim alarak varış noktasına düzenli şekilde ulaştırmayı amaçlar. Hem yurt dışı, hem de yurtiçi parsiyel taşımacılık süreçlerini en verimli şekilde yöneterek müşterilerin transfer ihtiyaçlarını karşılar. Zamanında evrak teslimi ile teslimat süresi boyunca hiçbir aksiliğe yer vermeden güvenli taşıma imkanı sunar. Transmap bünyesinde yer alan ofislerde yüklemeler gerçekleştirilip operasyonel süreç titizlikle başlatılır. Çıkış noktasından varış noktasına kadar her adım takip edilerek, en güvenli ve ekonomik transfer işlemi gerçekleştirilir. Yalnızca yurtiçi değil, uluslararası parsiyel taşımacılık alanında da sektördeki en iyi firmalardan bir tanesi olan Transmap, dünyanın dört bir yanındaki şehirlere hızlı ve güvenli gönderim imkanı sağlar. Teslimat süresi boyunca müşteri her adımda bilgilendirilerek karşılıklı güven bağı en iyi şekilde oluşturur. Operasyon ekibinin üstün çalışmaları sayesinde güncellik her an korunarak müşteri, yükünün hangi saatte, hangi bölgede olduğu ile ilgili net bilgiye kolayca ulaşır. Aynı zamanda müşterilere sunulan kendi operasyonel sürecini yönetme avantajı ile kontrolü ele almaları sağlanır.

Parsiyel yük taşımacılığının başarı ile tamamlanması için belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle elleçleme ve dağıtım sürecinin titizlikle tamamlanması oldukça önemlidir. Bu kriterler doğru yapılmadığı takdirde teslimatta gecikme ve büyük zararlar yaşanabilir. Bu sebeple sorumlu kişilere bilgi akışının doğru yapılması, ekipman temininin standartlara uygun yapılması gerekir. Taşıma aracında birden fazla yük bulunduğu parsiyel taşımacılıkta elleçleme işleminin LIFO (Last in First Out) yöntemi ile gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Türkçe’de ”son giren ilk çıkar” şeklinde bilinen bu yöntemde, araca son yüklenen yükün ilk çıkacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Elleçleme işleminin bu yöntem ile düzenlenmesi hem zaman, hem de iş gücü tasarrufu sağlar. Bu yöntemin yanı sıra, güzergaha dayalı yükleme seçeneği de sıkça tercih edilir. Parsiyel yük taşımacılığında bir diğer önemli konu ise yükün cinsine göre elleçleme yapılmasıdır. Ağır yüklerin alt kısımda, hassas ve hafif yüklerin ise üstte konumlandırılması, oluşabilecek zararları minimuma indirir. Yüklerin farklı firmalara ait olması sebebi ile etiketleme işlemine özen gösterilmeli, karışıklık olmaması için yüklerin doğru paketlendiğine emin olmak gerekir.

Parsiyel Yük Taşımacılığının Sunduğu Ayrıcalıklar

Lojistik sektöründe büyük bir öneme sahip olan parsiyel yük taşımacılık, sunduğu avantajlar sebebi ile sıkça tercih edilir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Az miktarda yüke sahip firmaların komple araç kiralamalarını ortadan kaldırır. Bu yöntemin sıkça tercih edilmesinin en önemli sebebi, ciddi oranda maliyet tasarrufu sağlamasıdır.
  • Transmap farkı ile rekabetin oldukça fazla olduğu Avrupa parsiyel taşımacılık alanında kaliteli ve güvenli nakliyat süreci oluşur.
  • Parsiyel yüklemede araç içi boşluklar ödenen miktarı arttırmaz. Müşteriye ait yükün kapladığı hacim kadar ödeme yapılır.
  • Aynı güzergahta yer alan birden fazla müşterinin yükünü ulaştırması ile zaman tasarrufu sağlanır.
  • Karayolu, denizyolu ve havayolu gibi taşımacılık türleri ile entegre olarak dünyanın dört bir yanına hizmet sunar.
  • Bekleme süreleri azaltılarak en ideal rotasyon oluşturulur.
  • Key Account Yönetimi hizmeti ile transfer sürecinin raporlanması sağlanarak müşteriye güncel bilgi akışı sunulur.
  • Direkt ya da aktarmalı transfer seçenekleri arasında teslim tarihi müşteriye bırakılarak esneklik ve güven kazandırılır.
  • Yurtdışı parsiyel taşımacılık yapan firmalar arasında yerini alarak sektörde başarılı işlere imza atmış olan Transmap, müşteri talepleri doğrultusunda en ideal rotaları oluşturarak hem ekonomik, hem de güvenli bir taşımacılık imkanı sunar.

Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?

Lojistik sektöründe bir yükün cinsi, boyutu ve ağırlığı kadar hacmi de büyük önem taşır. Taşınacak ürünlerin araç içinde kaplayacağı yerin hesaplanması yalnızca parsiyel yük taşımacılığında değil, tüm taşıma çeşitlerinde büyük rol oynar. Hesaplama işlemi, yüklerin birbirine zarar vermeden konumlandırılması için son derece önemlidir. Öncelikle yükün metreküp hesabı en, boy, yükseklik ve adet ölçüleri ile belirlenir. Daha sonra metreküp, ağırlık ve lademetre gibi ölçüler kullanılarak mevcut yükün hesabı yapılabilir. Hacim hesabından sonra yükün cinsine göre özel önlemler alınır. Ambalajlama ve etiketleme işlemi ardından yükler, araç içinde en uygun yerde konumlandırılarak transfer işlemi başlatılır.

Parsiyel Taşımacılık Türleri

Transmap, müşteri talepleri doğrultusunda hizmetlerini her geçen gün geliştirmeye devam etmektedir. Hem uluslararası, hem de şehirler arası parsiyel taşımacılık modelleri ile lojistik süreçlerini başarılı şekilde tamamlamayı amaçlar.

Karayolu Parsiyel Taşımacılık

Özel teknolojik materyallerle geliştirilmiş kara araçları içerisinde birden fazla yük sahibine ait ürünlerin taşındığı bir transfer şeklidir. Karayolunun esnekliğini köklü birikimi ile birleştiren Transmap, karayolu parsiyel taşımacılığını farklı taşımacılık modelleri ile entegre etme imkanı sunar. Örnek olarak, havayolu ya da denizyolu taşımacılığı ile transfer edilen ürünlerin nakliyatını karayolu parsiyel taşımacılık ile sağlayabilirsiniz. Farklı taşıma türlerinin birleşimi ile yüklerinizi en uzak noktalara, en kısa sürede ulaştırabilirsiniz.